Thessaloniki : De handelstad van griekenland

 

Een van mooiste landen van Europa is toch wel Griekenland. Gelegen in Zuid Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak. Griekenland grenst in het noorden (van west naar oost) aan Albanië, het land, Macedonië Bulgarije en Turkije. Voor het overige is het vasteland
van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee(in het zuiden), de Ionische Zee (in het westen) en de Egeïsche Zee (in het oosten). De grootste eilanden zijn Kreta ,Euboea, Lesbos en Rodos. Griekenland heeft veel te bieden ; het fantastische klimaat, de mooie natuur, de idyllische dorpjes, 
de culinaire keuken en niet te vergeten de talloze bezienswaardigheden op het gebied van kunst en cultuur. Maar ook de Grieken zelf, die
bekend staan om hun gastvrijheid, enthousiasme en temperament zijn een goede reden om het land te bezoeken. 

 

 

Thessaloniki :

Thessaloniki, ook wel Saloniki genoemd, is een langgerekte stad met 725.000 inwoners. 
Het is na Athene/Piraeus de belangrijkste haven-en industriestad van Griekenland. Ook is het een handels-centrum en verkeersknooppunt, met een internationaal vliegveld, een universiteit en een jaarbeurs. Na 1950 is er veel gemoderniseerd; brede kaarsrechte straten met veel bomen, ruime pleinen, groene parken, een lange zeeboulevards en veel winkelstraten, maar ook ouderwets deftige en moderne gebouwen. De oude bovenstad met haar smalle straten en kleine huizen, heeft iets van de oosterse sfeer bewaard. In de benedenstad liggen de voornaamste bezienswaardigheden op een kleine oppervlakte bijeen: de Galerius-boog, de Witte Toren, de musea en de kerken van de heiligen Georgios, Dimitrios en Sofia.

Het is dan ook nogal voor de hand liggend dat veel culinair talent hiervandaan komt. Met name als het gaat
behendigheid in het vervaardigen van overheerlijke visgerechten, maar ook de vleesbereidingen zijn 
een ware kunstbeoefening voor ze !

 

De historische stad Thessaloniki heeft legio bezienswaardigheden en de stad kun je eigenlijk niet helemaal ontdekken tijdens een korte vakantie of stedentrip. Het Aristotelesplein, dit is het hoofdplein van de stad met het standbeeld van Aristoteles, ligt aan zee en heeft vele gezellige terrassen. Bezienswaardig is ook de Galeriusboog, gebouwd en versierd in het jaar 306 ter ere van keizer Galerius. Er staat nog een van de vier bogen die samen de triomfboog vormden.

De Witte Toren, dit is het symbool van Thessaloniki uit de 15e eeuw staat direkt aan zee. De Grieken noemen de toren Lefkos Pyrgos en je kunt hier verschillende exposities over de geschiedenis van de stad bezoeken.

De exposities zijn te bezoeken van april tot en met oktober van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 19.00 uur en op maandag van 12.30 tot 19.00 uur. In de wintermaanden van november tot en met maart van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur en op maandag van 10.30 tot 17.00 uur.

Evros

 1. Evros 
   
  Evros is een Grieks departement in de bestuurlijke regio Oost-Macedonië en Thracië en de historische regio Thracië. De hoofdstad is Alexandroupolis en het departement had 149.354 inwoners. Het departement is genoemd naar de rivier de Evros. 
   
  ALEXANDROUPOLIS. Alexandroupoli is de hoofdstad van prefectuur Evros (op 15 kilometer van de Turkse grens). Met ongeveer 50000 inwoners is het de grootste stad van Thracië. Alexandroupoli is een moderne stad dat snel groeit, de haven en het vliegveld spelen voor deze ontwikkeling een zeer belangrijke rol. Deze stad is 1919 pas bevrijd van de Turken en heette daarvoor Dede-Agatch wat "de boom van de monnik" betekent.
   
   

   

  Foto's Didimoticho - Didimoticho in beeld


Didimoticho. Didimoticho is een Grieks stadje, helemaal in het noordoosten van Griekenland. Het ligt 94 kilometer ten noorden van Alexandroupolis,  twee kilometer van de Turkse grens en 40 kilometer vande Bulgaarse grens. Didimoticho (betekent 'tweelingmuur') ligt op de plek waar de rivier Evros en de Rode rivier bij elkaar samenvloeien. De Evros-rivier is de rivier die een natuurlijke grens vormt tussen Griekenland e Turkije.

In Didimoticho wonen ongeveer 10.000 mensen. Het stadje ligt naast een heuvel waar op de top het kasteel van Kaleportes zich bevindt. Op deze heuvel bevinden zich indrukwekkende grotten. Andere beizenswaardigheden zijn het kasteel van de prinses, de kerk van Agia Ekaterini, het Pythion-kasteel,  de kerk van Panagia Eleftherotria,  het kerkelijk museum, het militaire museum,  het volkenkundig museum en de Gallery van Nalbantis.

 

Athene

Voor liefhebbers van historie en cultuur is een stedentrip naar Athene een must! Weinig andere steden ademen zoveel cultuur en historie als de Griekse hoofdstad. De Akropolis, Tempel van Zeus en het Parthenon zijn allen van grote historische waarde.

Naast archeologische bezienswaardigheden is Athene ook cultureel interessant. De Griekse hoofdstad bestaat uit verschillende wijken met allen een eigen sfeer en identiteit. De wijk Plaka heeft bijvoorbeeld vele authentieke restaurantjes, cafés en winkels.

 

Tempel van de Olympische Zeus

Tempel van de Olympische Zeus

Op wandelafstand van het indrukwekkende Akropolis ligt de grootste tempel van Griekenland, de Tempel van de Olympische Zeus. Het indrukwekkende bouwwerk behoort tot één van de 7 wereldwonderen en bestond oorspronkelijk uit 104 Korinthische zuilen waarvan er nu nog 15 te bezichtigen zijn. Naast de tempel staat de boog van Hadrianus, de oorspronkelijke scheidingslijn tussen de antieke en de ‘nieuwe’ Romeinse stad.

Kreta

Kreta

De maand mei is een mooie maand om naar Griekenland op vakantie te gaan. Overdag is de temperatuur aangenaam, de natuur is prachtig groen en bloemen en planten staan in bloei. Mei is een goede maand in Griekenland om te gaan wandelen, fietsen of te genieten van de natuur.

De maand mei is een mooie maand om naar Griekenland op vakantie te gaan. Overdag is de temperatuur aangenaam, de natuur is prachtig groen en bloemen en planten staan in bloei. Mei is een goede maand in Griekenland om te gaan wandelen, fietsen of te genieten van de natuur.

Kreta

Kreta

Griekenland

Griekenland

Deel deze pagina